YENİ SOSYAL MEDYA AKIMI: #10yearschallenge nedir?
Dünya genelinde birçok fenomenin, ünlünün, aktivistin hatta politikacının da katıldığı yeni sosyal medya akımının adı #10yearschallenge. 2019 yılında sosyal medyada viral hale gelen bu akımda insanlar 10 yıl önceki ve şu anki resimlerini paylaşarak arada geçen 10 yılda ne kadar değiştiklerini tek fotoğraf üzerinde takipçilerine gösteriyor ve “benim bunu paylaşmaya cesaretim var ya senin?” gibisinden meydan okuyor. #10yearschallenge hashtagi altında sadece Instagram’da şu ana kadar 100 milyondan fazla bir paylaşım yapıldı. Bu da sosyal medyanın ne kadar güçlü ve etkili olabileceğinin bir kanıtı. Facebook, twitter, instagram gibi sosyal medya platformlarda 10 yıllık değişimlere dair milyonlarca paylaşım yapıldı, meydan okundu.
#10yearschallenge Komplo Teorisi
“Bi’ dk bi’ dk! Akımın kötü yanı da mı var? Kötü ne olabilir ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Sosyal medya şu an #10yearschallenge akımı ile paylaşılan milyonlarca fotoğraf ile dolu. İyi yanı ve kötü yanları neler olabilir, bu konudaki komplo teorisine birlikte bakalım.
Komplo teorisi:
Bu akımda yapılan tüm paylaşımlardan yola çıkarak tüm bu verilerin yaş ilerlemesi, yaş tahmini ve yüz tanıma algoritmasını geliştirmek için kullanılabileceği yönünde bir komplo teorisi var. Bir dakikalığına kendinizi Facebook yazılımcısı olarak düşünün. Size kullanıcıların yaş ilerlemesinde ve sistem algoritması için yüz tanımada veri toplama görevi verildi. “Facebook ve sosyal medya hesaplarında herkese ait milyonlarca fotoğraf var zaten, Facebook yüz tanıma özelliğini de kapatabilirim. Teori dayanaksız.” demeyin çünkü örnekten devam edecek olursak size verilen bu veri toplama görevini karışık resimler içinde bulmak ve bir araya getirmek çok fazla zaman alabilir. Peki insanlar bunu neden sizin yerinize yapmasın? Ayrıca bir hashtag aracılığıyla tüm bu verilere de ulaşmak mümkün. Tabii dediğimiz gibi bu sadece bir komplo teorisi.
İyi yanı:
Yeni Delhi polisi yüz tanıma ile 3000’den fazla kayıp çocuğu bulmayı başardı. Bir çocuğun yüzü yetişkin olana kadar çok değişecektir tabii bunu bilmek için bilim adamı olmaya gerek yok. Ancak bu yüz tanımanın bu konuda çok yardımcı olabileceği de aşikar. Yaş algoritması kıyaslama yaparak aynı kişi olup olmadığı yönünde hayat kurtaran bilgiler verebilir.
Kötü yanı:
Akıllı telefon endüstrisinde ve internette de yüz tanıma verilerinizin gizliliğini korumak için günden güne gelişiyor. Yaş ilerlemesi yüz tanıma algoritmasının önemli bir parçası olduğundan reklamcılık için de kullanılabilir. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğinize inandığınız veya ilgilendiğiniz konular hakkındaki reklamların sürekli karşınıza çıkması gibi.
Amazon 2016 yılında gerçek yüz tanıma özelliğini kullanmayı denedi ancak bu hizmeti Orlando ve Washington devlet kurumlarına ve polis teşkilatına da sattı. Yukarıda bahsettiğim “İYİ” alanında olduğu gibi polis bunları kullanarak suçluları yakalayabilir, kayıp çocukları bulabilir. Ancak henüz suç işlememiş kişilere dair bu bilgilerin de ellerinde bulunması ne kadar doğru veya güven verici? Tom Cruise’ın başrolünü oynadığı Azınlık Raporu filmini izleyenler teoriyi daha iyi anlayacaktır.
Sonuç olarak; #10yearschallenge gibi trendlere hiç düşünmeden atlıyorsanız endişe etmeyin bu dünyanın sonu değil. Ama internette bu tarz paylaşımlarda bulunurken 2 kere düşünmeniz gerekiyor. Paylaştığınız içeriğe ve bilgiye tüm dünyanın sahip olacağını ve kullanabileceğini unutmayın. Tüm dünyanın bu paylaşımları bilmesine ihtiyacınız olmayabilir, paylaşım çemberinizi kısıtlayabilirsiniz.
Her ne kadar bunları belirtsem de yine de birçoğunuz umursamayacaktır. Ancak unutmayın; gelecek, bu tarz eylemler ve uygulamalarla şekillenecek.
Hangi ünlüler bu akıma katıldı?
Dünya genelinde Mariah Carey, Madonna, Ellen, Miley Cyrus, Anne Hathaway, Nicki Minaj gibi ünlülerin yanı sıra Türkiye’de Yeşim Salkım, Demet Akalın, Petek Dinçöz, İbrahim Büyükak, Kerimcan Durmaz, Özlem Yıldız, Esra Erol, Merve Boluğur, Çağla Şikel, Ece Erken, Deniz Seki, Ivana Sert, Gülben Ergen, Demet Şener Ata Demirer, Ebru Şallı ve Nusret gibi birçok ünlü de bu akıma katıldı. Ünlülerin paylaşımları dışında hayranları tarafından da birçok paylaşım yapıldı.
Komik #10yearschallenge paylaşımları:
Bazıları sadece ne kadar değiştiklerini gösteren paylaşımlar yaparken zekice hazırlanmış komik paylaşımlar da oldu.
#10yearschallenge akımında dünyaya mesaj veren ibretlik paylaşımlar
Milyonlarca kişinin takip ettiği akımda Greenpeace gibi bazı organizasyonlar ve gruplar da ibretlik paylaşımlarda bulundular.
Sosyal medyada popüler olmuş akımlar:
Selfie, Ice Bucket Challenge, Falling Stars, Kiki gibi akımlar da yine milyonlarca kullanıcı tarafından rağbet görmüş ve kısa sürede yayılmıştı. Selfie challenge’da selfie paylaşımları yapılmış, Ice Bucket Challenge’ta insanlar buz dolu kovayı başlarına boca etmişti. Falling stars challenge’ta düşen ünlüler varken, Kiki challenge’ta ise insanlar Kiki Do you love me şarkısı eşliğinde arabalarından inerek dans etmişlerdi.
Instagram gibi sosyal medyada daha fazla takipçiniz, daha çok beğenilen paylaşımlarınız mı olsun istiyorsunuz? Klasgame, sosyal medya hesaplarınıza en uygun fiyatlarla takipçi, beğeni, izlenme ve yorum gibi takviye sağlar ve fenomen olma yolunuzu açar. Aşağıda belirtilen ürünlerden satın alarak bu yoldaki ilk adımı atabilirsiniz.
Instagram takipçi, beğeni, yorum, video izlenme satın al
Youtube abone, görüntülenme, izlenme satın al
Facebook beğeni, takipçi, yorum satın al