‘Mahallenizin Dostu Örümcek Adam Geri Döndü’
Sony bu sene rafları alt üst edecek bir işle karşımıza çıktı. PlayStation Exclusive olarak piyasaya çıkan Marvel’s Spider-Man oyunu bu senenin en merakla beklenen oyunlarından biriydi.
7 Eylül 2018 tarihinde PlayStation oyuncuları ile buluşan Marvel’s Spider-Man, önceki oyunlar ile farklı senaryosu, Batman Arkham oyunlarından tanımış olduğumuz akıcı dövüş sistemi ve tüm sempatikliğiyle konsollarımızı şenlendirdi.
Insomiac Games Farkı.!
Oyunun geliştiricisi Insomiac Games; bizlere sadece bir Spider- Man hikayesi değil, aynı zamanda bir Peter Parker hikayesi de sunuyor. Bu iki hikaye arasındaki geçişler harika bir şekilde işlenmiş. Bu iki hikaye ile birlikte oyun sadece sağa sola ağ atmak ve gece gündüz suç ile savaşmaktan sıyrılarak çok zengin bir senaryoya sahip oluyor. Oyunun ana senaryo dışında verdiği yan görevler ise hikayeye gerçekten etki ediyor ve oyuncu için oynanabilirlik süresini bir hayli arttırıyor.
Marvel’s Spider-Man’in hikayesi tamamen kendi evreninde geçiyor. Tabi ki oyunda hem çizgi romanlardan hem de Marvel Sinematik Evreni’nden esinlenilmiş bolca detay mevcut. Ama sonuç olarak kendimizi tamamen oynadığımız oyun için yazılmış orjinal bir hikayenin içerisinde buluyoruz. Oyunda Peter Parker’ı 23 yaşında ve 8 yıldır Spider-Man olan bir kahraman olarak görüyoruz. Yani bu kez Ben Amca’nın ölüm sahnesini görmeyeceğiz.
Fotoğrafçılığı çoktan bırakmış olan Peter, artık genç bir bilim adamı. Peter’ın bu yeni günlük işi ile “diğer işini” de desteklemesi çok keyif verici bir unsur olmuş. Laboratuvar içerisindeki minik bulmaca oyunları ile hem tecrübe puanı kazanıyoruz hem de Spider-Man kostümü için gerekli olan kaynakları elde edebiliyoruz.
Dövüş Sistemi ve Ağ Atma Mekanikleri
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Batman Arkham Serisi ve Shadow of War oyunlarından bolca ilham almış oyunun dövüş mekanikleri. Ancak bu iki oyundan biraz daha zor bir dövüş sistemi mevcut. Arkham Serisi’nde bildiğiniz gibi üzerimize aynı anda en fazla 3 düşman saldırıyor ve tek bir counter ile üçünü de alt edebiliyorduk. Marvel’s Spider-Man’de ise bu durumun garantisi yok. Bir düşmandan kaçarken diğeri suratımıza anında bir yumruk indirebiliyor.
Tabi ki Spider-Man olmak bambaşka bir keyif. Kombo çeşitliliğinin bolluğu ile bir düşmanı bir çok yol ile dövebiliyorsunuz. Spider-Man aynı zamanda bir bilim adamı söylediğimiz gibi. E bu da yeni bir sürü icat demek. Bu icatları kostümümüze ve ağ fırlatıcılarımıza entegre edip birçok gadget ile kombo çeşitliliğimizi daha da arttırabiliyoruz. Çevre ile etkileşim de bir hayli keyif verici. Çevredeki hemen hemen tüm nesneleri dövüş içerisinde kullanabiliyoruz. Düşmanların üzerine inşaat iskelesi düşürebiliyor ya da çöp kovalarını kafalarına fırlatabiliyoruz.
Ağ atma mekanikleri ise eksiksiz ve kusursuz. Şu ana kadar piyasaya çıkmış olan tüm Spider-Man oyunlarına bakacak olursak bize ağ hissiyatını en mükemmel şekilde yaşatan oyun şüphesiz ki Marvel’s Spider-Man oyunudur.
Yan Görevler Bir Harika
Belirttiğimiz gibi ağ mekaniklerinin muhteşemliği şehri dolaşırken ve görevlere giderken can sıkıntısı faktörünü ortadan tamamen kaldırıyor. Zaten şehirde umarsızca ağ atarken yan görevlerin bir çoğunu ortadan kaldırıyorsunuz. Bu görevler bize yeni kostümleri açmak, bunları modifiye etmek için gerekli kaynakları sunuyor. Diğer yan görevler ise araştırma bulmacaları, Peter parker’ın suçla savaşmak için geçmişte sağa sola yapıştırdığı, anılarla dolu olan sırt çantalarını bulma, Marvel dünyasında önemli ikonik mekanların fotoğrafını çekme gibi görevlerden oluşuyor.
Kostüm Detayları
Eğer Spider-Man kostümlerinin aşırı fanatiğiyseniz; bu oyun sizin için biçilmiş bir kaftan. Çizgi romanlarda ve Sinematik Evren’de gördüğümüz kostümlerin çoğu oyunda da mevcut ve müthiş detaylara sahipler. Her kostüm kendine ait özel bir güç ile geliyor ve kostümlerin özelliklerini birbirleri ile birleştirebiliyoruz.
Marvel’s Spider-Man gerçekten de hayranlar tarafından çok beğenildi ve çıktığı gibi satış rekorları kırmaya başladı. Sürükleyici ve aksiyon dolu hikayesi, muhteşem oyun mekanikleri ve olaylarla birlikte değişim gösteren şehriyle ortalama 20-30 saatlik bir macera sizleri bekliyor.