Rise Online World MMORPG Oyunlar Pubg Mobile UC Knight Online Bigpoint Metin2 Valorant Points (VP) League Of Legends Steam Steam Cüzdan Kodu Free Fire Diamonds Razer Gold Albion Online - Silver Zula Altın Tinder Fortnite V-Papel TeamSpeak Combat Arms Netflix Exxen Xbox Live BluTV Üyelik GameForge Fetih Altın Çağ PlayStation Gift Cards Aeria Games Google Play Spotify Diablo 4 S Sport Üyelik Gmrgame Revolution Super SUS Golden Star Joygame Oyunları Metin2 PvP Serverlar Legend Online Pointblank Blizzard Oyunları Webzen Wcoin Amazon Hediye Kartı Türkiye (TR) PlayStation Gift Card Razer Gold TL Combat Arms: Reloaded GC Fifa 20 Fifa Points Xbox Pubg Mobile Lite BC Apex Legends Mobile Syndicate Gold VIP Baloot Diablo Immortal Eternal Orbs Knights Mobile Cash STEAM OYUNLARI Pasha Fencer Elmas Legends of Runeterra Lora Enuygun Legends of Runeterra Lifeafter PUDDING Pay (NetEase Games), Rules Of Survival SCARF TOD Enlisted Gold Aion: Legions of War Amazon Gift Cards Apex Legends Arc Games Assassin's Creed Serisi Battle of Kings Gold BattleField Battlefield 2042 Blade and Soul - NCoin Blizzard Bombom Kupon Boxing Star Cabal Online Call Of Duty Serisi Combat Arms: the Classic GC Crossfire (Z8 Games) Crunchyroll Dead by Daylight Mobile Düşyeri TV Paketleri eBay Gift Card Elex Oyunları Epic Games EST Games Eudemons Online TQ Point Far Cry Series Fifa 19 Fifa 20 Fifa Points PC Fifa 20 Fifa Points PS4 Fizy Premium Fortnite Battle Royale G2A Gift Card Gaijin Entertainment Game of Sultans GamerArena Gamyun Fıstık V2 Goodgame Studios Guild Wars Guild Wars2 Habbo - Credits Hi-rez Studios Imperia Online IMVU Karma Koin KOPK Kumu Coins Lineage II NCoin Lokum Games LoL Taktik Savaşları Looki Oyunları MeetU - Coins Microsoft Mint Card Mynet NCSOFT NetDragon Netmarble Nfinity Games Nimo TV Elmas Top-Up Nintendo Oasis Games OldSchoolKo Openbucks Gift Card Path Of Exile (PoE) Coin Pazarı Pirate Storm: Death or Glory Popmundo R2Games RIFT Credit RigorZ Rising Cities RivalStates Premium Rockstar Games Skyrama Snail Games Spotify Spotify Üyelik Talisman Online Teckcard The Elder Scrolls The Great Heist Trion Worlds Tv Plus Premium & Üyelik Webzen World War 3 WTFast Z8 Games Zoomumba The Lord of the Rings: Rise to War
Üye olmadan hızlı ve güvenli alışveriş yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Hemen sepetinize birkaç ürün ekleyin ve üyeliksiz alışverişin tadını çıkarın!

Google Stadia nedir?

GOOGLE’DAN BİR DEVRİM: STADIA

2019 Oyun Geliştiricileri Konferansında (GDC - Game Developers Conference) açıklama yapan Google yetkililerinden devrim niteliğinde bir haber geldi: Google Stadia.



 

| Google Stadia nedir? 

Google’ın kendi tanımına göre Stadia: “bir oyun konsolu değil, yeni nesil oyun anlayışı”. Google bu uygulama ile bir oyun cihazı değil de, oyunseverleri içerisine almayı hedefleyen sanal bir oyun merkezi yaratmayı amaçlıyor. Bu bağlamda Stadia kelimesinin de Stadium (Stadyum) kelimesinden yola çıkılarak konulduğunu düşünüyorum.

Artık en son çıkan kaliteli oyunları oynayabilmek için binlerce para harcayacağınız bir bilgisayara veya oyun konsoluna ihtiyacınız olmayacak. 100 GB’a varan oyunları indirmek zorunda kalmayacaksınız. Telefon, TV, tablet veya PC’de Google Chrome tarayıcısına ve internet bağlantısına sahip olmanız yeterli.

Kısacası Stadia, Youtube’un gelecekteki jenerasyonu için oluşturulmuş Chrome tabanlı bir oyun oynama ve yayınlama hizmeti. Google’ın bu adımının oyun ve teknoloji dünyasına bambaşka bir soluk katacağı su götürmez bir gerçek. Google’ın “Stadia Streaming Service” adı verilen bu hizmetten beklentisi yüksek. Bu uygulama hakkında henüz çok detaylı açıklamalar yapılmamış olsa da, siz okuyucularımız için elimizden geldiğince bilgi topladık.


| Yeni Nesil Oyun Sistemi

Çocukluğumuzdan itibaren oyunlar oynamaya başladık. Gelişmemizi etkileyen ve karakterimizin temellerini oturtan en çok şey belki de küçükken edindiğimiz bu oyun tecrübeleri. Kurallara uymayı, plan yapmayı, planladığımız şeyleri uygulamayı, stratejik düşünmeyi, azimli olmayı, kaybetsek bile defalarca deneyebilmeyi ve birlikte hareket ederek sonuca varmak gibi birçok şeyi çocukken oynadığımız oyunlarla öğrendik.

Bilgisayar ve teknoloji dünyasında da benzer bir durum var. Bilgisayarlar ve buna dair teknolojiler ilk kullanıldığı zamanlardan bu yana çoğunlukla oyun merkezli oldu. Gelişen teknolojiyle birlikte oyun sektörü de önemli ölçüde gelişti.



| Kısaca Oyun Tarihi: Bu kısmı atlamak isteyen “Asıl Mevzular”dan devam edebilir.

1971’de piyasaya sürülen Computer Space oyunu ve Atari firmasının ilk video oyunu “Pong” ile birlikte oyun serüvenimiz de başladı. Oyunlar, Magnavox Odyssey adı verilen oyun konsolu ile evlerimize girmeye başladı. 70’lerin sonlarında sektör her ne kadar hız kaybetse de, Japon amcamız Tomohiro Nishikado‘nun geliştirdiği Space Invaders (Uzay İstilacıları) oyunuyla tekrar çıkışa geçti ve arcade machine adı verilen jetonlu oyun makineleri alışveriş merkezleri, mağazalar, restoranlar gibi halka açık yerlerde boy göstermeye başladı.



1980’lerde gameboylar piyasaya sürüldü. “Game A, Game B” sözlerini benim gibi küçükken bolca gameboy oynayanlar iyi bilirler. Nintendo sağ olsun 1981’de Donkey Kong, 1983 yılında Super Mario gibi bir oyunlarla tanıştırdı bizi. Nintento yine 1985’te NES (Nintendo Entertainment System’ı evlerimize sokmayı başardı. Duck Hunt, The Legend of Zelda, Pac Man gibi oyunlar bu oyun konsolunun unutulmazlarıydı. 1990’lı yıllarda 3D grafiklerde ve video oyun grafiklerindeki gelişme ile oyun sektörü en iyi dönemini yaşamaya başladı. Bilgisayarların işlem hızı arttıkça ve yapısı geliştikçe cihazların boyutu normale inmeye başladı. 1990’larda Multiplayer (Çok oyunculu) oyunlar da internetin popülaritesiyle birlikte yükselişe geçti. 1990’larda Donkey Kong, Mortal Kombat, Street Fighter, Diablo, Age of Empires, Roller Coaster Tycoon, NBA, Quake 3, Final Fantasy, Duke Nukem, Unreal Tournament, Sonic, Resident Evil, War Craft 2, Star Craft, Doom 1-2 gibi oyunlardan sonra grafik motorlarının gelişmesiyle Valve, 90’lara damga vuracak efsane oyun Half Life’ı piyasaya sürdü. 2000’li yıllarda The Sims, Halo, Knight Online, World of Warcraft, GTA San Andreas, League of Legends, Fall Out 3, Resident Evil 4, MGS 2: SoA, Half Life 2, Silent Hill 2, Bejeweled (Candy Crush’ın atası diyebiliriz), Uncharted 2, The Elder Scrolls 4 gibi birçok kaliteli oyun piyasaya sürüldü.



1990’lı yıllarda tanıştığımız Nokia cep telefonlarındaki yılan oyunundan sonra 2010 yılı yakınlarında adam akıllı mobil oyunlar da hayatımıza girmeye başladı. IOS ve Android marketlerdeki oyunların artmasıyla ve kaliteli oyunların mobile gelmesiyle birlikte PC’ler ve oyun konsolları da popülerliğini kaybetmeye başladı. Blizzard dahi 03 Kasım 2018’de Diablo’nun artık pc’de olmayacağını, Diablo Immortal olarak mobilde ilerleyeceğini açıkladı. Bu açıklama oyunseverlerin kalbine bir mızrak gibi saplansa da Blizzard mobil oyun döneminin hızla popüler hale geldiğini görmezden gelemezdi ve bu radikal kararı almak zorunda kaldı. Ben de her ne kadar bir Diablo fanı olarak bu karardan hoşlanmasam da, Blizzard’ın doğru karar verdiğini düşünüyorum.


| ASIL MEVZULAR:

VR oyunları hayatımıza girecek her şey farklı olacak diye beklerken Google bombayı patlattı: Google Stadia. Peki nedir bu Google Stadia? Nasıl nasıl çalışıyor? Hayatımızda neleri değiştirebilir, birlikte biraz daha anlamaya çalışalım.


| Google Stadia Nasıl Çalışacak?

İnternet; son yıllarda insanların daha çok paylaşımda bulunmak, sohbet etmek, oyun oynamak, yayınlar izlemek için takıldığı bir sanal ortama dönüştü ve çok büyük gelir kaynağı haline geldi. Fortnite geçen yıl 2.5 milyar dolar civarında bir gelir elde etmişti. Google da bunu es geçmemiş olacak ki Stadia gibi büyük bir proje için hazırlanmışlar.

200 ülkeye hizmet veren data merkezine sahip Google’ın iddiasına göre; Stadia ile videosunu izlediğiniz bir oyunu istediğiniz an birkaç sn içinde oynayabileceksiniz. Hatta izlediğiniz sahneden itibaren dahi oynayabileceksiniz. Stadia ile oynadığınız oyunu 8K / 120 FPS kaliteye kadar deneyimleyebileceksiniz. Yine joystik üzerindeki tek tuşla direkt olarak canlı yayınlayabileceksiniz. Harika değil mi? Bence de öyle. Ama kulağa ne kadar hoş gelse de; internet bağlantımız, bulunduğumuz konum, oynayacağımız cihaz gibi şeyler oyun kalitesini ne düzeyde etkileyecek? İyi bir FPS oranı ile oyun oynanabilecek mi? Tamam, Google’ın tanıtım videosunda gayet akıcı oynadığı görünüyor ama bunu bir de gerçek hayatta tecrübe etmek lazım, özellikle ülkemiz şartlarında.

Geçen aylarda Assassin’s Creed Odyssey oyunu ile yapılan Beta testlerinde Stadia, iyi internet bağlantısına sahip cihazlarda başarılı sonuçlar aldı. 2019 Oyun Geliştiricileri Konferansında konuşan Google yetkilisi, bu Stadia deneyimini oyunlara ve dünya üzerinde bölgelere yaymanın zaman alacağını itiraf etti. Google, tüm bu işlemlerin üstesinden gelebilecek ekran kartını barındıran veri merkezleri için özel bir grafik işlemci ünitesi oluşturmak üzere AMD ile çalışıyor. Geliştirilecek çipin saniyede 10.7 trilyon işlem yapabileceği öngörülüyor.

Google sunucu kısmında Linux işletim sistemini kullanıyor. Bu da oyun geliştiricilerinin oyunlarını direkt olarak Stadia’ya taşıyamayacağını gösteriyor. Google şu an Unity ve Unreal gibi firmalarla partner olarak çalışıyor ancak oyunların Stadia’a entegre edilebilmesi için ciddi adımlar atması gerekecek. Yine popüler yayıncıları da bu sisteme katılmaları için ikna etmesi gerekecek.




|  Google Stadia ile Hangi Oyunları Oynayabileceğiz?

Doom Eternal dışında test aşamasında Assassin’s Creed Odyssey’i gördük. Bunların yanı sıra hangi oyunların oynanabileceğine dair henüz tam bir açıklama yapılmasa da, multiplayer oyunların ilk aşamada pek mümkün olacağını düşünmüyoruz. Çünkü kullanıcılara akıcı bir oyun sağlamak hiç de kolay olmayacak. Ancak ilerleyen aşamalarda Google’ın bunların da üstesinden gelerek Multiplayer deneyimini de Stadia aracılığıyla bizlere yaşatacağına inanıyoruz. Bu işi yapsa yapsa Google yapardı zaten.


| Google Stadia ücretli mi?

Abonelik sistemi nasıl olacak, ücretli olacak mı, ne kadar ücreti olacak, abonelikler dönemlik mi olacak yoksa kalıcı mı, kullanıcıya yansıyacak toplam maliyet ne olacak bilmiyoruz. Henüz bu konular kesin olarak bildirilmedi. Ama Playstation üzerinden benzeri bir uygulama yapan Sony, aylık abonelik ücreti olarak 20$ alıyor. Google Stadia’nın uygulama fiyatı da üç aşağı beş yukarı bu civarda olacaktır diye düşünüyoruz.


| Google Stadia Hangi Ülkelerde Çıkacak?

Google Stadia’nın 2019 yılı içerisinde ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve Avrupa’nın birçok ülkesinde piyasaya sürüleceği duyuruldu.


| Google Stadia Türkiye'ye gelecek mi?

Google Stadia'nın ilk aşamada Türkiye'de erişilebilir olması pek muhtemel değil. Ülkemizdeki internet hızını da düşünürsek yakın bir gelecekte Türkiye'ye gelmeyecektir. 


| Google Stadia Ne Zaman Çıkacak? Google Stadia Çıkış Tarihi: 

Google Stadia’nın 2019 yılında çıkacağı belirtildi ancak henüz net bir çıkış tarihi yok.

 


Yorum Yap

BlackDesert  2023 Yaz Sezonu Başlıyor!

BlackDesert 2023 Yaz Sezonu Başlıyor!

Yaz Sezonu Başlıyor.Balıkçılık temalı İlk Bahar Sezonu'nu geride bırakırken, bu sezonu Eğitim temasıyla açıyoruz.Özellikle Sezon Pasosu aracılığıyla macera yoldaşı bir At elde edebileceğiniz “At A..

25.05.2023 03:08
0 görüntülenme
Rise Online World Topluluğu 1. Yılını Oyun Severlerle Beraber Kutladı!

Rise Online World Topluluğu 1. Yılını Oyun Severlerle Beraber Kutladı!

Yerli oyun Rise Online World topluluğu, 1'inci yıl dönümünü oyunseverlerle birlikte kutladı.Bebek Sahil'de gerçekleştirilen etkinliğe Özge Ulusoy, Ece Seçkin gibi ünlü isimlerin yanı sıra sosy..

18.05.2023 01:19
0 görüntülenme
KOZMİK KARINCA KLASGAME'DE!

KOZMİK KARINCA KLASGAME'DE!

Ünlü bilgisayar oyuncusu olan ve uzun bir süredir de Kozmik Karınca Youtube kanalını yürüten Cem Ceyhan  KLASGAME ailesine katıldı.Hadi hep birlikte kendisi biraz tanıyalım.Kozmik karınca an itibariyl..

17.05.2023 23:57
0 görüntülenme
Rise Online Güncelleme Notu 5.0.4

Rise Online Güncelleme Notu 5.0.4

Genel DüzenlemelerOyuna giriş yapan yada ölünce kalkan karakterlere, yaratıkların hasar verme sorunu düzeltildi.AH ve normal pazar sisteminde yanlış Tax değeri gösterme sorunu düzeltildi.Teleporting P..

11.05.2023 01:33
0 görüntülenme
Son Dakika: Steam İle İlgili Önemli Gelişmeler

Son Dakika: Steam İle İlgili Önemli Gelişmeler

Valve, geçtiğimiz hafta boyunca Steam Türkiye üzerinden en çok satılan oyunları paylaşıldı. 25 Nisan – 2 Mayıs tarihleri arasındaki toplam gelire göre en çok satan oyun Counter-Strike: Global Offensiv..

03.05.2023 02:02
0 görüntülenme
VALORANT’ın yeni seti ARCADE!

VALORANT’ın yeni seti ARCADE!

VALORANT yeni bölümü yakında geliyor. Bölüm 6 Kısım 3 yaklaşırken, yeni gelecek olan Arcade seti de sızdırıldı. Yepyeni bir savaş bileti ve yeni bir silah seti gelecek ve yeni gelecek setin adı Radian..

27.04.2023 05:22
0 görüntülenme
Counter Strike 2 Hakkında Önemli Bilgiler

Counter Strike 2 Hakkında Önemli Bilgiler

Valve ve Hidden Path Entertainment tarafından geliştirilen FPS oyunu olan Counter Strike, ülkemiz dahil tüm dünyada büyük bir hayran kitlesine sahip. Son olarak Counter Strike: Global Offensive oyunun..

12.04.2023 01:25
0 görüntülenme
Diablo 4 Açık Beta'da!

Diablo 4 Açık Beta'da!

Diablo 4 Açık Beta'da!26 Mart tarihine kadar sürecek olan açık beta, Barbarian, Rogue Sorcerer ve Necromancer sınıfları kullanılabiliyor. Oyuncular Prologe ve Act 1'i oynama şansına sahip olab..

26.03.2023 17:17
0 görüntülenme
Rise Online Büyük Güncelleme Geldi!

Rise Online Büyük Güncelleme Geldi!

Rise Online Büyük Güncelleme Geldi!Merhaba Rise Online oyuncuları,Yerli PC oyunları üreten oyun stüdyosu deyince aklımızda pek fazla isim canlanmıyor. Rokogame canlanan bu nadir isimlerden birisi. Kur..

23.03.2023 18:21
0 görüntülenme
DORA ''STRATERA'' ÖZSOY KİMDİR?

DORA ''STRATERA'' ÖZSOY KİMDİR?

Dora Özsoy, 1993 yılında İstanbul, Türkiye'de doğmuştur. Kartal Anadolu Lisesi'nde okuduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliğinden mezun olmuştur. Kariyerine Youtube üzerinden..

20.03.2023 19:23
0 görüntülenme
Yukarıya Git
  Kendi Renk Stilinizi Oluşturun!
  • Ekrana Sığdır
  • Ortala
  • Minimal

Aşağıdaki renk paletinden kendi tarzınızı oluşturun.