GOOGLE’DAN BİR DEVRİM: STADIA
2019 Oyun Geliştiricileri Konferansında (GDC - Game Developers Conference) açıklama yapan Google yetkililerinden devrim niteliğinde bir haber geldi: Google Stadia.
| Google Stadia nedir?
Google’ın kendi tanımına göre Stadia: “bir oyun konsolu değil, yeni nesil oyun anlayışı”. Google bu uygulama ile bir oyun cihazı değil de, oyunseverleri içerisine almayı hedefleyen sanal bir oyun merkezi yaratmayı amaçlıyor. Bu bağlamda Stadia kelimesinin de Stadium (Stadyum) kelimesinden yola çıkılarak konulduğunu düşünüyorum.
“Artık en son çıkan kaliteli oyunları oynayabilmek için binlerce para harcayacağınız bir bilgisayara veya oyun konsoluna ihtiyacınız olmayacak. 100 GB’a varan oyunları indirmek zorunda kalmayacaksınız. Telefon, TV, tablet veya PC’de Google Chrome tarayıcısına ve internet bağlantısına sahip olmanız yeterli. ”
Kısacası Stadia, Youtube’un gelecekteki jenerasyonu için oluşturulmuş Chrome tabanlı bir oyun oynama ve yayınlama hizmeti. Google’ın bu adımının oyun ve teknoloji dünyasına bambaşka bir soluk katacağı su götürmez bir gerçek. Google’ın “Stadia Streaming Service” adı verilen bu hizmetten beklentisi yüksek. Bu uygulama hakkında henüz çok detaylı açıklamalar yapılmamış olsa da, siz okuyucularımız için elimizden geldiğince bilgi topladık.
| Yeni Nesil Oyun Sistemi
Çocukluğumuzdan itibaren oyunlar oynamaya başladık. Gelişmemizi etkileyen ve karakterimizin temellerini oturtan en çok şey belki de küçükken edindiğimiz bu oyun tecrübeleri. Kurallara uymayı, plan yapmayı, planladığımız şeyleri uygulamayı, stratejik düşünmeyi, azimli olmayı, kaybetsek bile defalarca deneyebilmeyi ve birlikte hareket ederek sonuca varmak gibi birçok şeyi çocukken oynadığımız oyunlarla öğrendik.
Bilgisayar ve teknoloji dünyasında da benzer bir durum var. Bilgisayarlar ve buna dair teknolojiler ilk kullanıldığı zamanlardan bu yana çoğunlukla oyun merkezli oldu. Gelişen teknolojiyle birlikte oyun sektörü de önemli ölçüde gelişti.
| Kısaca Oyun Tarihi: Bu kısmı atlamak isteyen “Asıl Mevzular”dan devam edebilir.
1971’de piyasaya sürülen Computer Space oyunu ve Atari firmasının ilk video oyunu “Pong” ile birlikte oyun serüvenimiz de başladı. Oyunlar, Magnavox Odyssey adı verilen oyun konsolu ile evlerimize girmeye başladı. 70’lerin sonlarında sektör her ne kadar hız kaybetse de, Japon amcamız Tomohiro Nishikado‘nun geliştirdiği Space Invaders (Uzay İstilacıları) oyunuyla tekrar çıkışa geçti ve arcade machine adı verilen jetonlu oyun makineleri alışveriş merkezleri, mağazalar, restoranlar gibi halka açık yerlerde boy göstermeye başladı.
1980’lerde gameboylar piyasaya sürüldü. “Game A, Game B” sözlerini benim gibi küçükken bolca gameboy oynayanlar iyi bilirler. Nintendo sağ olsun 1981’de Donkey Kong, 1983 yılında Super Mario gibi bir oyunlarla tanıştırdı bizi. Nintento yine 1985’te NES (Nintendo Entertainment System’ı evlerimize sokmayı başardı. Duck Hunt, The Legend of Zelda, Pac Man gibi oyunlar bu oyun konsolunun unutulmazlarıydı. 1990’lı yıllarda 3D grafiklerde ve video oyun grafiklerindeki gelişme ile oyun sektörü en iyi dönemini yaşamaya başladı. Bilgisayarların işlem hızı arttıkça ve yapısı geliştikçe cihazların boyutu normale inmeye başladı. 1990’larda Multiplayer (Çok oyunculu) oyunlar da internetin popülaritesiyle birlikte yükselişe geçti. 1990’larda Donkey Kong, Mortal Kombat, Street Fighter, Diablo, Age of Empires, Roller Coaster Tycoon, NBA, Quake 3, Final Fantasy, Duke Nukem, Unreal Tournament, Sonic, Resident Evil, War Craft 2, Star Craft, Doom 1-2 gibi oyunlardan sonra grafik motorlarının gelişmesiyle Valve, 90’lara damga vuracak efsane oyun Half Life’ı piyasaya sürdü. 2000’li yıllarda The Sims, Halo, Knight Online, World of Warcraft, GTA San Andreas, League of Legends, Fall Out 3, Resident Evil 4, MGS 2: SoA, Half Life 2, Silent Hill 2, Bejeweled (Candy Crush’ın atası diyebiliriz), Uncharted 2, The Elder Scrolls 4 gibi birçok kaliteli oyun piyasaya sürüldü.
1990’lı yıllarda tanıştığımız Nokia cep telefonlarındaki yılan oyunundan sonra 2010 yılı yakınlarında adam akıllı mobil oyunlar da hayatımıza girmeye başladı. IOS ve Android marketlerdeki oyunların artmasıyla ve kaliteli oyunların mobile gelmesiyle birlikte PC’ler ve oyun konsolları da popülerliğini kaybetmeye başladı. Blizzard dahi 03 Kasım 2018’de Diablo’nun artık pc’de olmayacağını, Diablo Immortal olarak mobilde ilerleyeceğini açıkladı. Bu açıklama oyunseverlerin kalbine bir mızrak gibi saplansa da Blizzard mobil oyun döneminin hızla popüler hale geldiğini görmezden gelemezdi ve bu radikal kararı almak zorunda kaldı. Ben de her ne kadar bir Diablo fanı olarak bu karardan hoşlanmasam da, Blizzard’ın doğru karar verdiğini düşünüyorum.
| ASIL MEVZULAR:
VR oyunları hayatımıza girecek her şey farklı olacak diye beklerken Google bombayı patlattı: Google Stadia. Peki nedir bu Google Stadia? Nasıl nasıl çalışıyor? Hayatımızda neleri değiştirebilir, birlikte biraz daha anlamaya çalışalım.
| Google Stadia Nasıl Çalışacak?
İnternet; son yıllarda insanların daha çok paylaşımda bulunmak, sohbet etmek, oyun oynamak, yayınlar izlemek için takıldığı bir sanal ortama dönüştü ve çok büyük gelir kaynağı haline geldi. Fortnite geçen yıl 2.5 milyar dolar civarında bir gelir elde etmişti. Google da bunu es geçmemiş olacak ki Stadia gibi büyük bir proje için hazırlanmışlar.
200 ülkeye hizmet veren data merkezine sahip Google’ın iddiasına göre; Stadia ile videosunu izlediğiniz bir oyunu istediğiniz an birkaç sn içinde oynayabileceksiniz. Hatta izlediğiniz sahneden itibaren dahi oynayabileceksiniz. Stadia ile oynadığınız oyunu 8K / 120 FPS kaliteye kadar deneyimleyebileceksiniz. Yine joystik üzerindeki tek tuşla direkt olarak canlı yayınlayabileceksiniz. Harika değil mi? Bence de öyle. Ama kulağa ne kadar hoş gelse de; internet bağlantımız, bulunduğumuz konum, oynayacağımız cihaz gibi şeyler oyun kalitesini ne düzeyde etkileyecek? İyi bir FPS oranı ile oyun oynanabilecek mi? Tamam, Google’ın tanıtım videosunda gayet akıcı oynadığı görünüyor ama bunu bir de gerçek hayatta tecrübe etmek lazım, özellikle ülkemiz şartlarında.
Geçen aylarda Assassin’s Creed Odyssey oyunu ile yapılan Beta testlerinde Stadia, iyi internet bağlantısına sahip cihazlarda başarılı sonuçlar aldı. 2019 Oyun Geliştiricileri Konferansında konuşan Google yetkilisi, bu Stadia deneyimini oyunlara ve dünya üzerinde bölgelere yaymanın zaman alacağını itiraf etti. Google, tüm bu işlemlerin üstesinden gelebilecek ekran kartını barındıran veri merkezleri için özel bir grafik işlemci ünitesi oluşturmak üzere AMD ile çalışıyor. Geliştirilecek çipin saniyede 10.7 trilyon işlem yapabileceği öngörülüyor.
Google sunucu kısmında Linux işletim sistemini kullanıyor. Bu da oyun geliştiricilerinin oyunlarını direkt olarak Stadia’ya taşıyamayacağını gösteriyor. Google şu an Unity ve Unreal gibi firmalarla partner olarak çalışıyor ancak oyunların Stadia’a entegre edilebilmesi için ciddi adımlar atması gerekecek. Yine popüler yayıncıları da bu sisteme katılmaları için ikna etmesi gerekecek.
| Google Stadia ile Hangi Oyunları Oynayabileceğiz?
Doom Eternal dışında test aşamasında Assassin’s Creed Odyssey’i gördük. Bunların yanı sıra hangi oyunların oynanabileceğine dair henüz tam bir açıklama yapılmasa da, multiplayer oyunların ilk aşamada pek mümkün olacağını düşünmüyoruz. Çünkü kullanıcılara akıcı bir oyun sağlamak hiç de kolay olmayacak. Ancak ilerleyen aşamalarda Google’ın bunların da üstesinden gelerek Multiplayer deneyimini de Stadia aracılığıyla bizlere yaşatacağına inanıyoruz. Bu işi yapsa yapsa Google yapardı zaten.
| Google Stadia ücretli mi?
Abonelik sistemi nasıl olacak, ücretli olacak mı, ne kadar ücreti olacak, abonelikler dönemlik mi olacak yoksa kalıcı mı, kullanıcıya yansıyacak toplam maliyet ne olacak bilmiyoruz. Henüz bu konular kesin olarak bildirilmedi. Ama Playstation üzerinden benzeri bir uygulama yapan Sony, aylık abonelik ücreti olarak 20$ alıyor. Google Stadia’nın uygulama fiyatı da üç aşağı beş yukarı bu civarda olacaktır diye düşünüyoruz.
| Google Stadia Hangi Ülkelerde Çıkacak?
Google Stadia’nın 2019 yılı içerisinde ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve Avrupa’nın birçok ülkesinde piyasaya sürüleceği duyuruldu.
| Google Stadia Türkiye'ye gelecek mi?
Google Stadia'nın ilk aşamada Türkiye'de erişilebilir olması pek muhtemel değil. Ülkemizdeki internet hızını da düşünürsek yakın bir gelecekte Türkiye'ye gelmeyecektir.
| Google Stadia Ne Zaman Çıkacak? Google Stadia Çıkış Tarihi:
Google Stadia’nın 2019 yılında çıkacağı belirtildi ancak henüz net bir çıkış tarihi yok.