Kozmik Karanlık Diana, Sonsuz Karanlık Zoe, Sonsuz Karanlık Kai'Sa, Sonsuz Karanlık Sylas ve Sonsuz Karanlık Yorick 23 Ekim 2024 saat 21.00'de çıkıyor.
Bu yamada katletme ödülleri sistemini yeniliyoruz. Temel hedefimiz katletme ödüllerinin daha anlaşılır olmasını sağlamak.Hâlâ şampiyonların iyi performans gösterdiklerinde başlarına ödül konulması gerektiğini düşünüyoruz ancak bunun hesaplanma şekli her zaman oyuncu beklentileriyle örtüşmüyordu.Bu yüzden katletme ödüllerinin kurallarını yeniden yazdık.
Ödüller artık tamamen altın kazancına göre belirleniyor. Endişelenmeyin Pyke ve Gangplank oyuncuları, şampiyonların yetenek setlerinden gelen özel altın gelirini hesaba katmıyoruz.Bu altın odaklı sistem 0/0/0 skorla oynayan bir Jinx'in yeterince minyon biçtiğinde başına ödül konulabileceği anlamına geliyor. 0/0/15 skorla oynayan bir Janna'nın da şampiyon çatışmalardan bolca altın kazandığı için başına ödül konulabilecek.Üst koridordaki Jax'e arka arkaya baskına gitmek de ortalamada daha az altın kazandıracak çünkü Jax'in asistlerle altın kazandırması tek başına katledilmesine kıyasla değerinin daha hızlı azalmasına neden olacak.Sion'un 100 Altın değerinde katledilmesi sadece kulesini korumaya çalışan Fiona'nın başındaki ödüle 100 Altın eklemeyecek.
Bu yeni katletme ödüllerini genel olarak rakibe kazandırılan toplam altın miktarını azaltacak ve kaybeden takımı daha çok destekleyecek şekilde düzenledik.Bireysel katletmeler ve asistler artık negatif ödülleri eskisi kadar hızlı ortadan kaldırmayacağı için kaybeden takımlar çatışmalarda rakibe daha az altın kazandıracak.Bu da aldıkları risklerin bedelini düşürecek ve kartopu etkisinin oyunlara daha yavaş yansımasını sağlayacak.Bu yeni ödül sistemini birkaç aydır kendi aramızda test etmiş olsak da oyuncu geribildirimlerini takip edeceğiz ve sistemin herhangi bir kısmı dengesiz olursa hızlıca müdahale edeceğiz.
Bu yamada katletme ödüllerinin yanı sıra harita hedefi ödüllerine de değişiklik getiriyoruz. Katletme ödülü değişiklikleri oldukça kapsamlı ama bu güncelleme harita hedefi ödüllerinin daha uygun zamanlarda etkinleşip devre dışı kalmasını sağlamak amacıyla daha çok perde arkası temizliğe yönelik. Artık Hiçlik Kurtçukları da harita hedefi ödüllerine katkıda bulunuyor, kaybeden takım başarılı bir geri dönüş yapıyorsa ödül miktarları daha düşük oluyor ve ejder, kule, deneyim ve altın gibi şeylerin göreceli değerleri daha doğru olacak şekilde düzenleniyor.
Harita hedefi ödüllerinin şu ana kıyasla daha sık tetiklenmesini, daha uygun koşullarda uygulanmasını ve kazandırdığı altının ortalama olarak daha düşük olmasını bekliyoruz.
Taban canı azaldı. E'nin hasarı azaldı.
Aurelion Sol şu anda çok güçlü olduğu için ayaklarının biraz yere basması gerektiğini düşünüyoruz. Oyun ilerledikçe oldukça güçlenebilen bir şampiyon, bu yüzden zayıf olması gereken erken safhalara odaklanıyoruz. Böylece Aurelion Sol, Yıldız Tozu biriktirerek güçlenmenin karşılığında oyunun başlarında olması gerektiği gibi zayıf kalacak. Öte yandan Çekim Kuvveti'ne yönelik zayıflatmanın Aurelion Sol'ün en kuvvetli olduğu düşük MMR düzeylerindeki karşılaşmaları daha çok etkilemesini bekliyoruz.
Can yenilenmesi ve saldırı gücü arttı.
Azir genel olarak olması gerektiğinden biraz daha zayıf. Bu her beceri düzeyinde %50 galibiyet oranına sahip olması gerektiği anlamına gelmiyor çünkü oynaması nispeten zor bir şampiyon ve onu tercih eden fazla oyuncu yok. Fakat tecrübeli oyuncuların elinde bile zayıf kalıyor. Bu yüzden başarısız olduğu durumları hafifletmek için basit güçlendirmeler getiriyoruz.
Mana yenilenmesi azaldı. Pasifin hasarı azaldı. Q'nun mana bedeli arttı.
Brand tüm rollerinde iyi bir performans sergiliyor. Özellikle de destek rolünde pasifinin yenilenmesinden faydalanmamasına rağmen mana eşyasını pas geçebiliyor. Bu da onun manayı önemsemediğini ve yeteneklerini fazla özgürce kullandığını gösteriyor. Dolayısıyla bu özgürlüğü hedef alıyor ve tüm rollerinde aşırı hasar verdiği için hasarını da biraz azaltıyoruz.
Taban canı azaldı. W'nun hasarı azaldı. E'nin hasarı azaldı. R'nin hasarı azaldı.
Camille şu anda oyundaki en iyi üst koridor şampiyonlarından biri ve artık onu zayıflatmamız gerekiyor. Diğer şampiyonların ona karşı koyabilme ihtimalini arttırmak için hasarını ve canını azaltıyoruz. Ancak bunu yaparken tanklara karşı etkili olan kendine özgü özelliklerini ve en etkili yeteneklerini korumaya özen gösteriyoruz.
Pasifin hasarı arttı. W'nun hasarı arttı. R'nin hasarı arttı.
Geçtiğimiz yamada Corki'yi ne kadar gözüpek hale getirebileceğimiz konusunda biraz temkinli davrandık. Ancak W'sunun hasarını önemli ölçüde arttırmanın etkilerini daha iyi anladığımız için bunu tekrarlamaya karar verdik. Genel olarak amacımız özellikle Corki'nin oyunun erken safhalarındaki ve altın kazandıkça artan hasar potansiyelini arttırmak. Bunu yaparken de alt koridora daha uyumlu yeteneklerini ve zamanlamalarını hedef alıyoruz.
Zırh büyüme oranı azaldı.
Elise hızlıca yükselerek en iyi ormancılar arasındaki yerini aldı. Bunda büyü hasarının artık çok daha etkili olmasının payı büyük. Onun suikast potansiyelinden genel olarak memnunuz ancak bu potansiyele sahip bir şampiyon için fazla dayanıklı.
Q'nun hasarı azaldı.
Fiddlesticks biraz fazla güçlü olduğu için onu biraz zayıflatmak istiyoruz. En temel yeteneklerini korumak istediğimiz ve Q yeteneğinin hasarının eksikliğini çok yaşamayacağı için bu yeteneği hedef alıyoruz.
Manası azaldı.
Galio koridorda başa çıkması zor bir şampiyon ve Donuk Işıltı aldığında onu katletmek daha da zorlaşıyor. Bu yüzden oyundaki neredeyse en yüksek değer olan taban manasını azaltıyoruz. Yani bir bakıma mana bedellerini arttırarak erken safhalarda daha savunmasız olmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda bu değişiklikle Asırlık Sopa'yı onun için daha gerçekçi bir seçenek haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ancak bunun herkesin dizilimini değiştirecek kadar büyük bir değişiklik olmadığının farkındayız.
Mana yenilenmesi arttı. E'nin yenilenme süresi azaldı.
Gangplank zamanla birkaç sistem değişikliğinden etkilendi ve gücünü biraz geri kazanması gerekiyor. Peksimetlerden artık mana kazanamaması, kritik vuruş eşyası yenilemeleri ve diziliminde artık Canbiçen'in olmaması koridor aşamasını büyük ölçüde etkiledi. Peksimetlerin kaybını telafi etmek için mana yenilenmesini biraz arttırıyoruz. Ayrıca Gangplank'i 13. seviyeye gelmeden önce biraz daha ilgi çekici hale getirmek için fıçılarının bekleme süresini azaltıyoruz.
Pasifin hasarı azaldı.
Son zamanlarda aşırı güçlü olduğunu kanıtladığı için Gwen'in kayda değer ölçüde zayıflatılması gerekiyor. Güçlenme eğrisi genel olarak istediğimizden daha dik ve bu yüzden erken safhalarda daha zayıf olmasını istemiyoruz. Aksine ileri safhalardaki baskınlığını azaltmayı amaçlıyoruz. Ayrıca anlık hasar büyücüsü dizilimleri (Gölgealev, Rabadon'un Şapkası) yerine biçici dizilimlerini (Vadiyaran, Kozmik Hızlandırıcı) tercih etmesini istediğimiz için yetenek gücü oranlarını hedef alıyoruz.
QQ'nun hasarı azaldı. E'nin bekleme süresi arttı.
Geçtiğimiz yıl içinde oyuncular Hwei'de kendilerini epey geliştirdikleri için nihayet onu zayıflatabiliyoruz. QQ'sunun erken safhalarda sabit hasarı sağladığı dürtme potansiyelini azaltmak, orta ile ileri safhalarda daha az güçlenmesini sağlamak ve son olarak kitle kontrolü bekleme süresini arttırmak istiyoruz. Böylece hangi yeteneğin kullanılacağını daha fazla düşünmek gerekecek.
Q'nun bekleme süresi, mana bedeli ve minyonlara verdiği ilave hasar azaldı. Q'nun hasarı arttı. R etkinken Q'nun bekleme süresi azaltması kaldırıldı.
Irelia ilk eşyasının sağladığı güç artışına bel bağladığı için şu anda hem üst hem de orta koridorda oldukça zayıf. Haliyle yetenek setini özellikle erken safhalarda güçlendiriyoruz. Yeteneklerini verimli bir şekilde kullanmanın daha büyük bir önem teşkil etmesini. Bu yüzden bu güçlendirmelerle en önemli yeteneklerinin daha etkili olmasını ve daha iyi hissettirmesini amaçlıyoruz.
Pasifin hasarı azaldı.
Kai'Sa son eşya değişikliklerinden en çok faydalanan şampiyonlardan biri oldu ve şu anda biraz fazla güçlü. Bu yüzden pasifinin yetenek gücü oranını biraz, Plazma yükü başına verdiği hasarı ise daha belirgin şekilde azaltıyoruz. Böylece Kai'Sa'nın kitle kontrolü sağlayan destek şampiyonlarına bağımlılığını azaltmayı ve kritik vuruş odaklı dizilimlerinin daha az etkilenmesini sağlıyoruz.
R'nin hasarı azaldı.
Karthus erken safhalarda oyundaki kartopu etkisinin ve büyü direncinin azalmasıyla güçlenerek baskın bir ormancı haline geldi ve bir zayıflatmayı hak etti. R'sini ileri safhalarda zayıflatıyor ve karşısındaki rakipler için daha adil bir oynanış sunmasını sağlıyoruz.
Q'nun hasarı azaldı. E'nin hasarı azaldı.
Kassadin erken safhalardaki kartopu etkisine yönelik son dönemlerdeki zayıflatmalarımızdan epey kârlı çıktığı için hedef tahtamıza girdi. Erken safhalardaki gücünün yerinde olduğunu düşünüyoruz ancak yetenek gücü eşyalarının yeni güçlerinden ötürü YG oranlarının azalması gerekiyor. Bu doğrultuda Q ve E yeteneklerinin YG oranlarını hedef alıyor ve yakın dövüşçü menziline girmesini gerektiren hasarını koruyoruz.
W'nun mana bedeli azaldı.
Kayle'ın güçlenerek oyunun ileri safhalarında adalet dağıtabilmesi için biraz yardımımıza ihtiyacı var. Amacımız Kayle'ı koridorda baskın yapmak değil fakat iyileştirme yeteneğinin şu anki bedeli, yeteneği kullanırken yanlış bir şey yapıyormuş gibi hissettiriyor. Azalan mana bedeli sayesinde taşıma potansiyeline daha tutarlı bir şekilde ulaşabilmesi için artık normal bir hızda altın ve deneyim kazanabiliyor olmalı.
Taban canı arttı.
Nispeten kolay bir şampiyon olmasına rağmen Malphite beklentimizin biraz altında kalıyor. Bu yüzden onu biraz güçlendirmek istiyor ve bazı tank rakiplerine kıyasla daha düşük olan taban can değerini arttırıyoruz.
Pasifin can çalması azaldı. Q'nun hasarı azaldı.
Nasus, 14.19 Yaması'nda altının değerini azaltmamızdan bu yana oldukça güçlü olduğu için artık zayıflatılıyor. İleri safhalarda epey güçlenebildiğini hesaba katarsak erken safhalardaki hayatta kalma becerisi oldukça yüksek kalıyor. Bu yüzden o yük biriktirmeden önce rakiplerine karşı oyun imkânı tanımak adına hayatta kalma niteliklerini ve erken safhalardaki hasarını hedef alıyoruz.
Q ve R'ye yaşam kalitesi iyileştirmesi geldi.
Geçen yamada yaptığımız gibi Nilah'ya yine gücünü arttıracak yaşam kalitesi iyileştirmeleri getiriyoruz. Q'nun zaman aşımı ve R'nin kilitlenme değişiklikleri Nilah'nın gücünü fazla değiştirmeden oynanışını daha akıcı hale getirmeli. E-Q kombosunun anında hasar vermesi sık sık talep edilen bir özellikti ve bize kalırsa daha anlamlı bir değişikliğe yol açıyor. Herhangi bir denge değişikliğinin gerekmesi ihtimaline karşı takipte kalacağız.
Can yenilenmesi arttı. W'nun hasarı arttı.
Qiyana şu an çok da iyi bir konumda değil. Neredeyse her zaman Uzun Kılıç'la oyuna başladığı için koridorda başarılı olacak kadar dayanıklı olamıyor ve ileri safhalar için avantaj sağlayamıyor. Erken safhalarda daha etkili olması için hayatta kalma niteliklerini güçlendiriyoruz. Ayrıca ileri safhalarda da yeterli miktarda hasar vermesini sağlamak için W'sunun oranlarını biraz arttırıyoruz.
Zırh ve zırh büyüme oranı azaldı.
Senna şu anda destek rolünün kraliçesi konumunda ve diğer şampiyonlara biraz nefes aldırmak için onu zayıflatmamız gerekiyor.Anlık fiziksel hasar verenlerin olması gerektiği gibi arka saflardaki menzilli şampiyonları rahatça katledebilmesi adına Senna'nın zırhına odaklanıyoruz.
Taban saldırı gücü arttı. Q'nun hasarı arttı.
Sivir bir süredir genel olarak zayıf. Bu durumu erken ve orta safhalarda daha fazla kontrole sahip olmasını sağlayarak düzeltmeyi umuyoruz.İşin hesaplama boyutuna girmek istemeyenler için Q değişikliklerinin 1-12. seviyelerde bir güçlendirme ve sonrasında hafif bir zayıflatma olduğunu belirtelim.
Çok değişiklik yaptık. Bunu okusanız fena olmaz.
İblisin vakti geldi! Swain'e daha istikrarlı olmasını ve hem başarılarını hem de başarısızlıklarını daha bireysel olarak kontrol edebilmesini sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir güncelleme getiriyoruz. Kendi başarısı üzerindeki bu kontrolü Kımıldama'nın isabetliliğine getirdiğimiz önemli güçlendirmelerle ve genel olarak gücünü ultisinden temel yeteneklerine kaydırarak sağlıyoruz.Artık Ölümün Eli uzaktan yaklaşık %10 daha fazla hasar veriyor ve menzilli takaslarının daha iyi olması için daha az mana bedeline sahip. Bu güçlendirmeleri yakın dövüş hasarını bir miktar azaltarak dengeliyoruz. Böylece Swain tamamen en iyi ve en kötü eşleşmelerine göre tanımlanamayacak.İmparatorluğun Gözü'nün değerlerini yetenek seviyesini yükseltmeye eskisi kadar ihtiyaç duyulmayacak şekilde yakınlaştırıyoruz. Bunu özellikle düşük yetenek seviyelerindeki yavaşlatmasını ve açığa çıkarma süresini arttırarak sağlıyoruz. Böylelikle hâlâ ikinci olarak geliştirilebilecek bir yetenek olmasını ama Kımıldama'nın artan önemine alan açan bir yetenek olmasını sağlıyoruz.Bu yamadaki en önemli değişiklikler Kımıldama'ya yönelik. Hızlanma mekaniğini daha modern bir atış teknolojisiyle yeniden düzenleyerek hedefe ulaşma süresindeki rasgeleliği ortadan kaldırıyoruz. Geri dönüşünü daha tutarlı ve daha hızlı hale getirerek Swain'in kitle kontrolü etkisine erişimini önemli ölçüde arttırıyoruz. Hasarını da tamamen patlamaya kaydırıyoruz. Böylece bu yetenek, rakip şampiyonlara hasar verme konusunda daha etkili olacak. Kullanım başına daha çok hasar vermesini bekliyoruz, bunu telafi etmek için bekleme süresini ve pasif iyileştirmesini zayıflatıyoruz.Karanlığın Zirvesi, Swain'in gücünün daha küçük bir bölümünü temsil etmeli. Böylece Swain'in daha güçlü olan temel yeteneklerine daha sık başvurması gerekecek. Buradaki en büyük zayıflatma bekleme süresine yönelik. Artık doğrudan yetenek hızıyla güçlense de genel bekleme süresi önemli ölçüde daha uzun ve sağladığı iyileştirme ile verdiği hasar da daha az. Ancak oyunlara hükmedebilecek kadar güçlü olan Swain oyuncuları tek ultiyle birden fazla İblis Ateşi kullanma şansı yakalayacak. Her dönüşümde bu fazladan kullanımlara erişebilmesini amaçlamıyoruz. Fakat Swain gerçekten takımını taşıyacak duruma geldiğinde bunun oyuna renk katacağını düşünüyoruz.Bu değişikliklerle Swain'in çok daha dengeli ve tatmin edici bir şampiyon haline gelmesini umuyoruz. Rakiplerini yıpratabilen, kendi oynayışıyla hayatta kalabilen ve harita genelinde takım arkadaşlarına stratejik olarak yardımcı olabilen gözde bir savaş büyücüsü olmasını istiyoruz.
W'nun hasarı arttı.
Talon orta koridorda takaslarda etkili olabilecek kadar hasara sahip değil. Bu yüzden ona daha fazla suikast imkânı tanımak adına hasarını biraz arttırıyoruz.
W'nun ilave zırhı azaldı.
Taric bir süredir takımına oyunu kazandırıyormuş gibi hissettirmemesine rağmen istatistiksel olarak en güçlü destek şampiyonlarından biri. Bu mevsimde performansı daha da arttı. Dolayısıyla artık onu zayıflatmamız gerekiyor. Oynanışını çok değiştirmemek için en görünmez güç kaynaklarına odaklanarak daha dengeli bir galibiyet oranına ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz.
Taban canı arttı. W'nun hareket hızı arttı.
Herkesin en sevdiği (ya da en sevmediği) minik şeytan, biraz güçlendirilmeyi hak ediyor. Hasar konusunda sorun yaşamıyor gibi görünüyor.Bu yüzden en yaramaz dalaverelerini sergileyebilmesi için canını ve W'sunun hareket hızını arttırıyoruz. Yürüyedur minik şeytan.
Zırh büyüme oranı azaldı.
Gereğinden güçlü olduğu için Viego'yu zayıflatıyoruz. Ustalık seviyesi de göz önüne alındığında özellikle düşük MMR düzeylerinde güçlü. Bu yüzden ileri safhalardaki halihazırda yüksek olan zırhını azaltıyoruz.
E'nin bekleme süresi arttı.
Volibear bir süredir çok güçlü ve sonunda onu zayıflatıyoruz. Asırlık Sopa ve Navori Tezbıçağı dizilimi oldukça enteresan ve eşsiz olsa da bekleme süreleri bu dizilim göz önünde bulundurularak ayarlanmamıştı. Azami can hasarı sayesinde onu baş edilmesi zor bir şampiyon haline getiren ve sık sık kendine kalkan kazandırmasını sağlayan E'sine odaklanıyoruz.
W'nun hasarı arttı.
Xayah şu anda biraz zayıf durumda olduğu için sürekli hasarını arttırarak onu güçlendiriyoruz.
W'nun hasarı azaldı.
Yone şu anda biraz fazla güçlü ve çatışma tarzı karşı hamlelere yeterince imkân tanımıyor. Hem Mahvolmuş Kralın Kılıcı aracılığıyla zayıflıyor hem de Ölümcül Tempo aracılığıyla biraz güçleniyor.Bunları göz önünde bulundurduğumuzda Yone'nin garanti hasarını biraz azaltarak güç seviyesini olması gereken yere çekebileceğimizi ve uzun süreli yakın dövüş çatışmalarına daha çok bel bağlamasını sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.
Sis Gezginlerinin hasarı azaldı.
Yorick özellikle düşük MMR düzeylerinde oldukça baskın. Yorick, rakiplerinin Sis Gezginlerini herhangi bir normal saldırıyla kolayca kesebileceklerini fark edememelerine bu kadar bağımlı olmamalı. Bu yüzden Sis Gezginlerinin hasarını azaltarak Yorick'in bu tutarsız hasar potansiyeline daha az bağımlı olmasını sağlıyoruz.
Sihirbaz Pabuçları, 14.19 Yaması'nda değişmemişti ve şu anda biraz fazla güçlü. Bu yüzden büyü nüfuzunu azaltarak onu daha makul bir seviyeye çekiyoruz.
Çoğu saldırı gücü eşyasının mevcut dengesinden memnunuz ancak Mahvolmuş Kralın Kılıcı şu anda isabet etkili eşyalar arasında çok baskın. Olmaması gereken dizilimlerde kendine yer buluyor ve genel olarak tankları çok hızlı bir şekilde üzmeyi başarıyor. Mahvolmuş Kralın Kılıcı'nın tank karşıtı bir eşya olduğu bariz ama bu işlevinde fazla iyi olduğu için isabet halinde hasarını biraz törpülüyoruz.
Twisted Fate
Azir
Rengar
Yakın dövüşçü şampiyonlarda biraz zayıf kaldığını düşündüğümüz için Ölümcül Tempo'nun yakın dövüşçülere yönelik saldırı hızını güçlendiriyoruz.
Merhaba ARAM'cılar! Bu yamada ufak değişikliklerimiz var.
Zayıflatmalar: Özellikle de Sihirdar Vadisi'ndeki nitelik değişiklikleri göz önünde bulundurulduğunda Nilah'yı bir önceki yamada fazla güçlendirmiştik. Bu yüzden onu biraz zayıflatıyoruz.
Güçlendirmeler: Takım savaşlarında beklenenden düşük performans sergileyen iki şampiyona biraz destek oluyoruz. Soraka'ya Warmog'un Zırhı almanın hâlâ ileri safhalarda çok etkili bir strateji olduğunu biliyoruz ancak genel olarak daha dengeli olmasını sağlamak için onun erken safhadaki dayanıklılığını biraz arttırıyoruz.
Eşya Değişiklikleri: Kraken Katili özellikle de menzilli çarpanından dolayı diğer nişancı eşyalarına kıyasla daha az tercih ediliyor. Nişancılara ARAM'da bir seçenek daha sunmak adına bu eşyayı düzenliyoruz.
Oynadığınız için teşekkür ederiz. Ayrıca sizi Gelişim Köprüsü'nde görmek için sabırsızlanıyoruz!
Ulti Büyü Kitabı'nın denge durumunu yakından izliyorduk ve performansı fazla yüksek veya düşük olan şampiyonlara yönelik bazı değişiklikler yaptık. Ayrıca Ulternatif Sihirdar Büyülerini değiştirmenin sağladığı ilave niteliklere yönelik birkaç düzenleme yaptık ve hataları gidermeye devam ediyoruz.
2024 Dünya Şampiyonası Viego Çerçevesi de bu yamadan itibaren oyunda olacak! Daha önce bir sorun nedeniyle gecikmişti ve 14.19 Yaması'na hazır olamamıştı.
14.22 Yaması'na kadar Sembol Mağazası'nda olacak ve 18 Kasım'da bu Mağaza devre dışı kalana dek alınabilecek. Sonrasında da gecikmeden ötürü 14.22 Yaması'ndan 14.24 Yaması'na kadar RP karşılığında alınabilecek.
Bu yamanın çıkışını takip eden günlerde yayınlanacak kostümleri aşağıda bulabilirsiniz: